KALP DAMAR SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLEN BİTKİLER NELERDİR?

KALP DAMAR SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLEN BİTKİLER NELERDİR?

” Sağlık Doğada, Doğa Dewa’da “ Prof. Dr. Mükerrem Şahin sizin için yazıyor…   Kalp damar sağlığı için önerilen bitkiler arasında; Kardamom: kolestrol düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Sofralık nane: tansiyon ve kolestrol düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur. Siyah sarımsak: tansiyon düzeylerini düzenlemeyi ve kalbin sağlığını koruyan antioksidan özelliklere sahiptir. Maydanoz: tansiyon düzeylerini düzenlemeyi ve kalbin sağlığını…

” Sağlık Doğada, Doğa Dewa’da “

Prof. Dr. Mükerrem Şahin sizin için yazıyor…

 

Kalp damar sağlığı için önerilen bitkiler arasında;

  • Kardamom: kolestrol düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.
  • Sofralık nane: tansiyon ve kolestrol düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Siyah sarımsak: tansiyon düzeylerini düzenlemeyi ve kalbin sağlığını koruyan antioksidan özelliklere sahiptir.
  • Maydanoz: tansiyon düzeylerini düzenlemeyi ve kalbin sağlığını koruyan antioksidan özelliklere sahiptir.
  • Zencefil: tansiyon ve kolestrol düzeylerini düzenlemeyi yardımcı olur.
  • Alıç: kalbin sağlığını koruyan antioksidan özelliklere sahiptir.

Bu bitkiler, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisiyle birlikte kullanılabilir, ancak tek başına kalp damar hastalıklarını tamamen tedavi edecek bir çözüm değildir. Sağlık hizmeti profesyoneli tarafından yapılan bir sağlık taramasından sonra en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi önerilir.

Kalp sağlığına faydalı olan bitkiler, aşağıdaki şekillerde kardiyovasküler fonksiyonları iyileştirir:

  1. Kan damarlarını genişletme: Sarımsak ve zencefil gibi bazı bitkiler, kan akışını artırarak kan damarlarını genişletir ve bu da kan basıncını düşürerek genel kardiyovasküler sağlığı iyileştirir.
  2. Kolesterol düzeylerini düşürme: Psyllium, guggul ve fenugreek gibi bitkiler, kolesterolün bağırsaktan emilimini azaltarak ve vücuttan atılmasını teşvik ederek kolesterol düzeylerini düşürür.
  3. Antioksidan etkiler: Yeşil çay ve turmeric gibi antioksidan zengini bitkiler, oksidatif stres ve enflamasyon gibi kalp hastalığının ana nedenlerine karşı korur.
  4. Kan şekerini düzenleme: Şekerpancarı ve acı bakla gibi bitkiler, kan şekeri düzeylerini düzenler, bu da kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltmada önemlidir.
  5. Anti-enflamatuar etkiler: Zencefil ve omega-3 zengini bitkilerin yanı sıra flaxseed ve chia tohumları gibi bitkilerin anti-enflamatuar özellikleri vardır ve bu, kan damarlarındaki enflamasyonu azaltarak kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Bu bitkilerin kalp sağlığına faydalı olabilecekleri unutulmamalıdır, ancak doktor tarafından önerilen ilaçların veya yaşam tarzı değişikliklerinin yerine geçmeyecektir. Her zaman yeni bir diyet ekstresine başlamadan önce bir sağlık profesyoneline danışmak gerekir.

 

MAYDANOZUN DAMAR SAĞLIĞINA ETKİSİ VAR MIDIR ?

Maydanoz, kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan bir bitkidir. Maydanoz, anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilir ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcıdır. Aynı zamanda, magnezyum, potasyum, folat ve Omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı besinler içerir; bunlar da kalp damar sağlığı için faydalıdır. Ancak, maydanozun tek başına kalp damar hastalıklarını tamamen tedavi edecek bir çözüm olmayacağı unutulmamalıdır. Uygun bir diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte kullanılması önerilir.

MAYDANOZDA BULUNAN APİOL NELERE İYİ GELİR ?

Maydanozda bulunan apiol, bir antifungal ve antiseptik olarak kullanılabilir ve ayrıca adet sancısı, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları ve diğer birçok sağlık sorununda tedavide destekleyici olarak kullanılabilir.

SARIMSAK VE KALP DAMAR SAĞLIĞI HAKKINDA GÖRÜŞLER NELERDİR ?

Sarımsak, kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan bir bitkidir. Sarımsak, anti-inflamatuar ve anti-trombotik özelliklere sahiptir; bu da kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, kolesterol ve tansiyon düzeylerini düzenlemeye yardımcıdır. Sarımsak ayrıca antioksidanlar içerir ve vücudu serbest radikallerden koruyabilir. Ancak, sarımsağın tek başına kalp damar hastalıklarını tamamen tedavi edecek bir çözüm olmayacağı unutulmamalıdır. Uygun bir diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte kullanılması önerilir.

LİMON KABUĞUNUN DAMAR SAĞLIĞINA ETKİSİ VAR MIDIR?

Limon kabuğu, kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan bir maddedir. Limon kabuğu, bileşiminde bulunan hesperidin adlı flavonoid sayesinde anti-inflamatuar ve anti-trombotik özelliklere sahiptir. Ayrıca, hesperidin, kolesterol ve tansiyon düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Limon kabuğu ayrıca antioksidanlar içerir ve vücudu serbest radikallerden koruyabilir. Ancak, limon kabuğunun tek başına kalp damar hastalıklarını tamamen tedavi edecek bir çözüm olmayacağı unutulmamalıdır. Uygun bir diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte kullanılması önerilir.

LİMON KABUĞUNUN İÇERİĞİNİ BİRAZ AÇAR MISINIZ?

Limon kabuğu, vitamin C, folat, potasyum, magnezyum, demir, bakır gibi birçok faydalı besin maddesi içerir. Ayrıca, hesperidin adı verilen bir flavonoid, limon kabuğunun içerisinde bulunan bir antioksidan maddedir. Limon kabuğu, aynı zamanda eterik yağlar, limonen, cineol ve geranil asetat gibi çeşitli aromatik bileşenler içerir. Bu bileşenler limonun kalp damar sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine katkıda bulunabilir. Ancak, limon kabuğunun kalp damar hastalıklarının tedavisinde tek başına kullanılması tavsiye edilmez ve sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı ile birlikte kullanılması önerilir.

LİKOPEN VE KALP SAĞLIĞI HAKKINDA NE SÖYLENEBİLİR?

Likopen, bir antioksidan olarak bilinen ve principalement domates, greyfurt, papaya, üzüm, kiraz gibi meyveler ve sebzelerde bulunan bir mikro besin maddesidir. Likopen, kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair birçok araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmalar likopenin kalp hastalıkları, koroner arter hastalıkları, inme ve kalp krizi gibi kalp rahatsızlıklarının oluşma riskini azaltabileceğini ve kalp damar sağlığını koruyabileceğini göstermiştir. Ancak, likopenin kalp sağlığı için tek başına kullanılması önerilmez, sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı ile birlikte kullanılması önerilir.

LİKOPENİN NASIL KULLANILMASI ÖNERİLİR?

Likopen, doğal olarak yüksek miktarda bulunan meyveler ve sebzelerin tüketilmesi yoluyla alınabilir. Domates, greyfurt, papaya, üzüm, kiraz gibi meyveler ve sebzeler günlük beslenmenin bir parçası olarak tüketilebilir. Ayrıca likopen içeren gıdalar veya likopen ekstraktı şeklinde takviyeler de bulunabilir.

ISIRGAN VE DAMAR SAĞLIĞI HAKKINDA NE SÖYLENEBİLİR?

Isırgan bitkisi, kan dolaşımını iyileştirebilecek ve damar genişlemesine yardımcı olabilecek özelliklere sahip olabilir. Isırgan bitkisi, inflamasyonu ve damar sertliğini azaltarak kalp damar sağlığını pozitif yönde etkileyebilir.

ISIRGAN BİTKİSİ İÇERİĞİNDE NELER VARDIR?

Isırgan bitkisi, aktif bileşenler olarak tanen, asetilsalisilik asit, luteolin ve bromelain gibi maddeler içerir. Ayrıca vitamin C, E, K ve B6 gibi vitaminler, folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum ve kalium gibi mineral maddeler de bulunur.

 

 

Tepki ver